نفت در هفته ای که گذشت
رویاهای گازی به موازات پس گرفتن بازار نفت
21 خرداد 1395 ساعت 15:34
هفته ای که گذشت، وزیر نفت در شرایطی از افزایش سهم ایران از بازار نفت جهان خبر داد که وعده تازه ای از افزایش تولید گاز ایران در پارس جنوبی مطرح شد تا شاید ایران سهم بیشتری از تولید گاز را در جهان در اختیار بگیرد.
هفته ای که گذشت، وزیر نفت در شرایطی از افزایش سهم ایران از بازار نفت جهان خبر داد که وعده تازه ای از افزایش تولید گاز ایران در پارس جنوبی مطرح شد تا شاید ایران سهم بیشتری از تولید گاز را در جهان در اختیار بگیرد.
به گزارش نکونیوز، از سالها قبل تمامی مسوولان مرتبط با میدان گازی پارس جنوبی، بارها وعده افزایش تولید گاز و سبقت گرفتن از تولید قطر را مطرح کرده اند، اما در عمل به دلایل متعددی همچون کمبود بودجه، تحریمها، برخی سو مدیریتها و .... این هدف تحقق نیافت و تولید گاز از پارس جنوبی همواره کمتر از میدان گنبدشمالی قطر بوده است. اما در شرایط پساتحریم، تلاش برای افزایش تولید از پارس جنوبی افزایش یافته است. در همین راستا روز چهارشنبه ۱۹ خرداد مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس افزایش برداشت از میادین مشترک را مصداق عمل به اقتصاد مقاومتی بر شمرد و گفت: تا پایان امسال تولید ما از پارس جنوبی با قطر برابر می شود. علیاکبر شعبانپور، با اشاره به راهاندازی فازهای ۱۷ و ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ تا امسال، اظهار کرد: همانطور که پیش تر نیز اعلام کردیم امسال، سال پنج فازی پارس جنوبی خواهد بود که افتتاح پنج فاز استاندارد در طول یکسال در تاریخ ما بیسابقه است و به نوعی رکورد به شمار میرود. وی این رکورد را نتیجه سیاستهای وزارت نفت برای توسعه هرچه سریعتر میدانهای مشترک دانست و گفت: پس از اجرای برجام و گشایش مراودات بینالمللی باید برای افزایش تولید نفت و گاز هرچه سریعتر اقدام کنیم و با توجه به برنامههای صادرات گاز و توسعه صنایع متکی به آن، ناگزیر به افزایش تولید هستیم.
اما تولید نفت ایران در شرایط پساتحریم به شدت افزایش یافته و زودتر از موعدی که پیش بینی می شد به حد نزدیک به دوران قبل از تحریم رسیده است. در همین حال وزیر نفت روز دوشنبه گذشته اعلام کرد که ایران بدون توسل به کاهش شدید قیمت، توانسته است یک میلیون بشکه از سهم خود را از بازار نفت جهان پس بگیرد. بیژن زنگنه، در گفتوگو با نشریه پلاتس اعلام کرد برخی رقیبان منطقه ای تلاش کرده اند با ارزان فروشی، مشتریان نفت ایران را بربایند اما تهران بدون کاهش شدید قیمت توانسته است یک میلیون بشکه از سهم خود خود را از بازار نفت جهان پس گیرد. وزیر نفت با اشاره به رسیدن تولید نفت ایران به سه میلیون و ٨٢٠ هزار بشکه در روز، پیش بینی کرد که تا پایان امسال تولید این کشور به چهار میلیون بشکه در روز می رسد و ایران پنج تا ٦ درصد ظرفیت مازاد تولید خواهد داشت. به گفته زنگنه، هند، چین، کره جنوبی، اروپا و ترکیه بازارهای اصلی نفت ایران هستند، اما این کشور باید به بازارهای اروپا و آفریقا نیز توجهی بیشتر داشته باشد.
بدین ترتیب تلاش برای تحقق رویاهای گازی ایران در پارس جنوبی به موازات پس گرفتن سهم از بازار نفت توسط ایران وارد فاز تازه ای شده است.
عربستان و کاهش اتکا به نفت
هفته گذشته جزییات بیشتری از برنامه عربستان برای کاهش اتکا به نفت منتشر شد. هیات دولت عربستان سعودی یک برنامه بزرگ برای تنوع سازی اقتصاد ملی و فاصله گرفتن از اتکا به نفت با هدف ایجاد ۴۵۰ هزار شغل در بخشهای غیردولتی تا سال ۲۰۲۰ تصویب کرد. این برنامه یکی از برنامههای متعددی است که برای دستیابی به "چشم انداز سعودی ۲۰۳۰" طراحی شده است. سند ۸۴ صفحهای این چشم انداز در ماه آوریل از سوی محمد بن سلمان ۳۰ ساله، جانشین ولیعهد عربستان که مسئولیت اصلاحات در این کشور را برعهده گرفته است، منتشر شد. بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، برنامه دگرگونی ملی بواسطه ۵۴۳ ابتکار در ۲۴ نهاد دولتی با هزینه ۲۷۰ میلیارد ریال (۷۲ میلیارد دلار) در پنج سال آینده اجرا میشود. خالد الفالح، وزیر انرژی، صنعت و منابع معدنی عربستان اظهار کرد وزارتخانهاش تحت این برنامه تصمیم دارد رقابت پذیری در بخش انرژی را افزایش دهد و تولید گاز طبیعی را دو برابر کرده و صادرات غیرنفتی را افزایش دهد. وی گفت: این برنامه افزایش صادرات غیرنفتی از ۱۸۵ میلیارد ریال به بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال تا سال ۲۰۳۰ را هدف گذاری کرده است. برنامههای دیگر تحت چشم انداز ۲۰۳۰ شامل عرضه کمتر از پنج درصد از غول نفتی آرامکو در بازار سهام است. این پروسه بخشی از بزرگترین صندوق سرمایه گذاری دولتی جهان با دو تریلیون دلار دارایی خواهد بود. ریزش قیمت نفت تلاشهای عربستان برای کاهش اتکا به نفت را که عمده درآمد دولت را تشکیل میدهد، تسریع کرده است.
تذکر درباره قراردادهای نفتی در مجلس
روز یشکنبه موضوع قراردادهای نفتی در مجلس مورد توجه قرار گرفت. در آن روز نماینده مردم محلات در مجلس نسبت به بررسی قراردادهای جدید نفتی تذکر داد و گفت: زوایای این مسأله برای مجلس روشن نشده و عموم نمایندگان از واقع قضیه بیاطلاع هستند. حجت الاسلام والمسلمین علیرضا سلیمی در تذکری با اشاره به مطرح شدن قراردادهای جدید نفتی، گفت: هنوز این مسأله برای مجلس روشن نشده و زوایای این قراردادها مشخص نیست. ممکن است کمیتهای تشکیل شده باشد اما عموم نمایندگان از واقع قضیه بیاطلاع هستند. نماینده مردم محلات در مجلس افزود: بر اساس اصل ۷۷ قانون اساسی نحوه تنظیم این قراردادها باید در اختیار مجلس قرار گیرد و در صحن به تصویب برسد که از کم و کیف آن نیز نمایندگان آگاه باشند. این نماینده اصولگرای مجلس همچنین با تأکید بر اینکه در جمهوری اسلامی ایران آزادی، استقلال و تمامیت ارضی کشور از یکدیگر تفکیکناپذیر هستند، گفت: همانطور که رهبری روز جمعه تأکید داشتند طرف بدعهد آمریکایی دبه درآورده است و بر اساس قانون اقدام متقابل مجلس باید اقدام لازم را انجام دهد. وی ادامه داد: چهار ماه از اجرای برجام گذشته است اما طرف مقابل به تعهداتش عمل نکرده است.
لاریجانی که ریاست جلسه علنی را بر عهده داشت در پاسخ به این تذکر، گفت: اینگونه تذکرات مربوط به اول جلسه و دستور جلسه نیست، باید در آخر جلسه گفته شود. رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در مورد عهدنامهها و قراردادها نیز طبیعتاً مجلس در جریان قرار میگیرد و ما این را میتوانیم بعداً از وزیر نفت دعوت کنیم تا در اینباره گزارشی ارائه دهد. همچنین متن قراردادها نیز به کمیسیون انرژی داده شود.
البته برخی سایتها با شیطنت مدعی احضار وزیر نفت به مجلس شدند درحالیکه رییس مجلس گفته بود اگر لازم بود از زنگنه برای توضیح در این باره درخواست می شود.
شل خرید نفت ایران را ازسرگرفت
طبق اظهارات منابع معاملاتی در روز گذشته، شرکت رویال داچ شل خرید نفت خام ایران را ازسرگرفت و دومین شرکت بزرگ نفتی پس از توتال فرانسه شد که در دوران پساتحریم تجارت با تهران را از نو آغاز کرد. شل در این باره حاضر به اظهارنظر نشد اما طبق آمار کشتیرانی، شل نفتکش سوئزماکس دلتا هلاس را برای حمل ۱۳۰ هزار تن نفت ایران از جزیره خارک در هشتم ژوییه به مقصد اروپا انتخاب کرده است. منابع معاملاتی به رویترز اظهار کردند این محموله در روتردام تخلیه خواهد شد. شل بدهی معوقه به ایران را که مربوط به دوران پیش از تحریمها بود اوایل امسال تسویه کرد. علاوه بر توتال، پالایشگاههای اسپانیا، یونان و ایتالیا هم از زمان برداشته شدن تحریمها به جمع خریداران نفت ایران پیوسته اند.
کد مطلب: 67882
آدرس مطلب: http://neconews.com/vdcauani.49n0a15kk4.html