نفت در هفته ای که گذشت:
شکست فریز نفتی در دوحه؛ سناریوی جدید بنزینی در تهران
هفته ای که گذشت، دو رویداد مرتبط با نفت بیش از سایر رویدادهای نفتی خبرهای هفته را تحت الشعاع قرار داد؛ یکی نشست فریز نفتی در دوحه و دیگری سناریوی جدید مجلس برای بنزین در تهران.
تاریخ انتشار : جمعه ۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۲۷
هفته ای که گذشت، دو رویداد مرتبط با نفت بیش از سایر رویدادهای نفتی خبرهای هفته را تحت الشعاع قرار داد؛ یکی نشست فریز نفتی در دوحه و دیگری سناریوی جدید مجلس برای بنزین در تهران.
به گزارش نکونیوز، ایران هرچند به طور شفاهی، از قبل اعلام کرده بود که با تصمیمات نشست دوحه موافق است و از هر طرحی برای افزایش قیمت نفت حمایت می کند، اما در عین حال این موضوع را هم اعلام کرده بود که ایران پیش از آنکه تولید نفت خود را به سطح پیش از تحریمها نرساند، در طرح فریز نفتی مشارکت نخواهد کرد؛ طرحی که در صورت تصویب، میزان تولید نفت کشورهای تولیدکننده نفت را در سطح کنونی فریز می کند تا امکان تولید بیشتر وجود نداشته باشد و با این اقدام، قیمت نفت افزایش یابد.
اما اولین شوک به این نشست را روز شنبه، ایران وارد کرد. روز شنبه ۲۸ فروردین، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران از تولید بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز در کشور خبر داد. رکنالدین جوادی در حاشیه همایش نفت و اقتصاد دانشبنیان عنوان کرد: میانگین صادرات نفت خام ایران به تنهایی در ماه آوریل به دو میلیون بشکه در روز میرسد. همان روز ، بلومبرگ هم گزارش داد صادرات نفت ایران در ماه جاری روزانه بیش از ۶۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است. این افزایش صادرات فشار روی کشورهای تولید کننده نفت در فاصله یک روز تا نشست دوحه را افزایش میدهد. آمارهای رهگیری نفتکشها که توسط بلومبرگ جمع آوری شده نشان می دهد، نفتکشهایی که در ۱۴ روز اول آوریل بنادر ایران را ترک کرده اند، هم اکنون در حال حمل ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه (روزانه بیش از دو میلیون بشکه) نفت ایران به خارج از کشور هستند. این در حالیست که صادرات نفت ایران در ماه قبل روزانه یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه بوده است.
در همان روز، عربستان سعودی که پیشتر حضور خود در برنامه مهار افزایش تولید نفت را به توقف افزایش تولید نفت ایران مشروط کرده بود، از موضع خود عقب نشینی کرد و برای محدود کردن عرضه نفت با روسیه به توافق رسید. حمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان گفته بود که تثبیت سقف تولید عربستان منوط به حضور ایران و دیگر کشورهای تولیدکننده نفت در طرح فریز نفتی و کشورش فقط در صورتیکه همه کشورها از جمله ایران، روسیه، ونزوئلا و همه تولیدکنندگان مهم تصمیم به توقف رشد تولید بگیرند با آنها مشارکت خواهد کرد.
نشست دوحه قرار بود صبح یکشنبه برگزار شود اما مذاکرات میان کشورهای تولیدکننده نفت در دوحه به دلیل تغییرات در پیشنویس توافق در زمینه فریز تولید تا اواخر آن روز به تعویق افتاد. نقش ایران که خواهان افزایش تولید نفت خود پس از لغو تحریمها است، یک مساله کلیدی بود که گفتوگوهای دوحه را پیچیده کرده بود. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرده بود اگرچه فریز نفتی یک گام قابل توجه برای تولیدکنندگان نفت است اما تاثیر محدودی روی عرضه جهانی خواهد داشت و بعید است بازار قبل از سال ۲۰۱۷ متعادل شود.
سرانجام نشست فریز نفتی در دوحه برگزار شد و شکست خورد و با توجه به اشباع جهانی بازار نفت و شکست مذاکرات تولیدکنندگان نفت در دوحه برای کنترل مازاد عرضه رو به افزایش، بهای نفت در بازارهای جهانی در معاملات سهشنبه کاهش یافت،هرچند که کاهش شدید در عرضه نفت کویت به دلیل اعتصاب کارگران نفتی مانع از کاهش شدید قیمتها شد.
سناریوی جدید بنزینی مجلس
پس از آنکه طرح مجلس برای پلکانی کردن قیمت بنزین که آن را چهار نرخی می کرد علیرغم تصویب اولیه، رد شد، در ادامه بررسی لایحه بودجه سال ۹۵ کل کشور در مجلس، روز سه شنبه آخرین روز فروردین ماه، بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، بنزین دونرخی شد و بدین ترتیب هرگونه سوختگیری وسایل نقلیه اعم از بنزینی و گازوئیلی صرفاً با استفاده از کارت سوخت امکان پذیر است. این درحالیست که دولت مخالف دو نرخی شدن بنزین و تداوم استفاده از کارت هوشمند برای بنزین است و معتقد است وقتی بنزین تک نرخی شده دلیلی برای بازگرداندن آن به دو نرخی وجود ندارد. ضمن اینکه دو نرخی شدن بنزین زمینه را برای فساد فراهم می کند. اما علیرغم مخالفت دولت، این طرح در مجلس تصویب شد.
تنها یک برند ملی برای پتروشیمیها
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در آخرین روز هفته ای که گذشت، دست روی نقطه حساسی از ضعف صنعت پتروشیمی گذاشت و از دست رفتن یکپارچگی بین صنایع فعال پتروشیمی را از ضعفهای فعلی این صنعت دانست و بر لزوم ایجاد برند ملی تاکید کرد. مرضیه شاهدایی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه تبدیل شدن به یکی از قطبهای پتروشیمی در دنیا از برنامههای شرکت ملی صنایع پتروشیمی است، گفت: در بین کشورهای منطقه، عربستان به این دلیل که سالها تحت تحریمهای بینالمللی نبوده است توانسته رشد خوبی داشته باشد و بازار را به خود اختصاص دهد. فروش محصولات تمام شرکتهای پتروشیمی عربستان تحت عنوان یک برند، از نقاط قوت آن است و ما نیز باید یک برند ملی ایجاد کنیم. زمانی محصولات پتروشیمی ایران نیز تحت عنوان برند واحد NPC فروخته میشد و ما مهمترین برند منطقه بودیم، اما الان با این پراکندگی موقعیت خود را از دست دادهایم. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: ما میتوانیم با یکپارچه کردن بازرگانی و بخش فروش محصولات پتروشیمی، بار دیگر در این زمینه موفق باشیم.
جزیرههای کوچک پتروشیمی یکپارچه میشوند
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز با اشاره به اینکه عربستان به دلیل نداشتن خوراک کافی در آینده نمیتواند صنایع بالادستی خود را توسعه دهد، میگوید تا ۱۰ سال آینده شرکتهای جزیرهوار پتروشیمی به یکدیگر متصل میشوند. محمدحسن پیوندی با بیان اینکه تا ۱۰ سال آینده شرکتهای جزیرهوار پتروشیمی به یکدیگر متصل میشوند، گفت: من در حد توانم برای این موضوع تلاش میکنم که یک پتروشیمی بزرگ آنهم در قالب خصوصی شکل گیرد، چرا که یکی از بزرگترین مشکلات کنونی جذب سرمایه، بحث تضمین سرمایه است که پتروشیمیهای کوچک فعلی توان آن را ندارند. در حالی که اگر همین مجتمعهای کوچک تجمیع شوند قدرت سابق یا فراتر از NPC را به دست میآورند و خارجیها را مجاب به قبول ضمانت خود خواهند کرد. وی با اشاره به اینکه تحریمها طی بیش از ۱۰ سال ضربههای زیادی را به صنعت کشور وارد کرده است، عنوان کرد: مردم فکر میکنند که به سرعت مشکلات موجود حل میشود، اما این گرهها باید کمکم باز شود و به نظر میرسد طی امسال و سال آینده این مشکل نیز برطرف خواهد شد.