رمزگشایی نکونیوز از اظهارات مقامات وزارت نفت
امسال کدام قراردادهای IPC امضاء میشوند؟
غلامرضا منوچهری، معاون شرکت ملی نفت ایران، دیروز گفت تا پایان سال جاری احتمالاً دو یا سه قرارداد با مدل IPC امضاء خواهد شد. اما این قراردادها کدامند؟
تاریخ انتشار : يکشنبه ۷ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۲۴
غلامرضا منوچهری، معاون شرکت ملی نفت ایران، دیروز گفت تا پایان سال جاری احتمالاً دو یا سه قرارداد با مدل IPC امضاء خواهد شد. اما این قراردادها کدامند؟
به گزارش
نکونیوز، قرار است هفته جاری اصلاحات قراردادهای نفتی در هیئت دولت به تصویب برسد. پس از آن یکبار دیگر کلیات این قراردادها باید در هیئت تطبیق قوانین مجلس مطرح و مورد تأیید قرار گیرد.
غلامرضا منوچهری، معاون شرکت ملی نفت ایران، دیروز در یک نشست خبری گفت که اگر تمامی مراحل طبق برنامه پیش بروند تا انتهای سال جاری، دو یا سه قرارداد در چارچوب قراردادی IPC امضاء خواهد شد.
با نگاهی به تحولات حوزه نفت و گاز کشور میتوان از گفتههای منوچهری رمزگشایی کرد و به این نکته رسید که اولین قراردادهایی که تحت مدل IPC امضاء خواهند شد، چه میدانهایی خواهند بود؟
احتمالاً یکی از میادینی که توسعه آن با مدل IPC مدنظر مسوولان شرکت ملی نفت قرار دارد، میدان گازی فرزاد B است. توسعه میدان گازی فرزاد B چهارده سال است که عقب افتاده و این در حالی است که عربستانیها کار توسعه این میدان مشترک را آغاز کردهاند.
قرار است که عملیات توسعه میدان گازی فرزاد B به شرکت ONGC هند واگذار شود. این شرکت هندی در عملیات اکتشاف میدان گازی فرزاد B نیز با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران همکاری داشت.
بیژن زنگنه وزیر نفت پیشتر گفته بود که «تنها میدانی که قول توسعه آن به یک شرکت خارجی داده شده، میدان فرزاد B بوده که قول آن در سطح روسای جمهور دو کشور به هندیها داده شده است.» در سفر نخستوزیر هند به ایران نیز، توسعه میدان فرزاد B یکی از محورهای گفتگو بین روسای جمهور دو کشور بوده است.
رمزگشایی از سخنان علیاکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نشان میدهد که به احتمال قوی قراداد توسعه میدان گازی فرزاد B در قالب IPC به شرکت هندی واگذار خواهد شد. وی هفته پیش گفته بود که قطعاً شرکت هندی باید برای توسعه میدان یک شریک ایرانی برای خود انتخاب کند. این شرط یکی از شرایط اساسی در قراردادهای IPC است.
توسعه فاز نخست میدان گازی فرزاد B به حدود ۵ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و از آنجا که این میدان مشترک است، احتمالاً بدون برگزاری مناقصه، عملیات توسعه آن به شرکت هندی ONGC یا کنسرسیومی از شرکتهای هندی واگذار خواهد شد.
از سوی دیگر، قرارداد توسعه فازهای دوم میادین آزادگان شمالی و یادآوران در مراحل نهایی قرار دارد و احتمالاً توسعه این فازها به شرکتها چینی واگذار خواهد شد. CNPC چین در حال حاضر در عملیات توسعه فاز نخست میدان آزادگان شمالی مشارکت دارد و سینوپک نیز عملیات توسعه فاز اول یادآوران را برعهده دارد. به احتمال قوی، توسعه این دو میدان به این دو شرکت چینی واگذار خواهد شد.
با این حال، فاز دوم توسعه این دو میدان، بنا به گفتههای وزیر نفت در اردیبهشت ماه در قالب قراردادهای بیع متقابل صورت خواهد گرفت و فعلاً دو شرکت چینی نباید انتظار انعقاد قرارداد در قالب IPC را (حداقل در این دو میدان) داشته باشند. این دو میدان نیز با عراق مشترک هستند.
دو طرح توسعه دیگر که در اولویت وزارت نفت قرار دارند و احتمالاً قراردادهای آنها در قالب IPC امضا خواهد شد عبارتند از میدان نفتی آزادگان جنوبی و فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی. احتمالاً عملیات توسعه این میادین به شرکتهای نفتی اروپایی واگذار خواهد شد.