حاشیه نشست ۱۷۳ اوپک در وین برای ایران مهمتر از متن این نشست بود: در متن نشست اوپک، توافق نفتی تا پایان سال ۲۰۱۸ تمدید شد؛ اما در حاشیه این نشست که برای ایران پررنگتر بود زمینه برای صادرات نفت شمال عراق به ایران و صادرات گاز ایران به عمان فراهم شد و خبر آغاز صادرات نفت به روسیه نیز رسماً اعلام شد. همچنین حاشیه نشست اوپک، نشان داد که به امضای سه قرارداد جدید نفتی نزدیک شدهایم.
به گزارش
نکونیوز، نشست ۱۷۳ اوپک برای هیچکس غافل گیری نداشت و همه چیز طبق انتظارات پیش رفت. اما ایران در حاشیه این نشست توانست برخی از برنامههای نفتی و گازی خود را که مدتها دنبال میکرده است، یک گام به جلو ببرد. برخی از این برنامهها، نظیر صادرات نفت کرکوک به ایران، برای صنعت نفت ایران یک موفقیت اساسی محسوب میشود.
طبق مذاکراتی که وزرای نفت ایران و عراق در وین انجام دادند، قرار است نفت کرکوک ابتدا از طریق کامیونهای نفتکش و سپس در فاز بعد از طریق یک خط لوله در قالب قرارداد سواپ نفت، به ایران صادر شود. زنگنه در وین از امضای قرارداد سوآپ نفت خام کرکوک عراق در هفته آینده خبر داد و گفت با وزیر نفت عراق در حاشیه اجلاس اوپک تفاهم نامهای را امضا کردیم که در نتیجه آن ایران نفت عراق را در مرکز انتقال نفت تنگ فنی لرستان تحویل خواهد گرفت و سپس سوآپ خواهد کرد. وی افزود این کار در مرحله نخست از طریق حمل و نقل جادهای و سپس از طریق خط لوله اجرا خواهد شد.
زنگنه در مورد فاز نخست قرارداد سواپ نفت بین ایران و عراق گفت: «من امیدوارم ما هفته آینده قرارداد انتقال با کامیونهای نفتکش را امضا کنیم تا بتوانیم بهتدریج واردات نفت را آغاز کنیم و آن را به ۶۰ هزار بشکه در روز برسانیم. موضوع مهم آغاز کار است و این رابطه که رابطهای استراتژیک بین ایران و عراق است برقرار شده است».
وی در مورد فاز دوم که بسیار مهمتر است و اهمیت استراتژیک بیشتری نیز خواهد داشت، عنوان کرد: زنگنه افزود: «در فاز دوم، ما باید قراردادی برای انجام مطالعات مورد نیاز امضا کنیم. یک شرکت مشاور انتخاب شده و باید در خصوص شرح خدمات تصمیمگیری شود. از تنگ فنی نفت هم میتواند به پالایشگاههای شمالی برود یا به جنوب برود و از آنجا به خطوط صادراتی منتقل شود».
صادرات نفت شمال عراق از طریق ایران، انحصار ترکیه در صادرات نفت شمال عراق از طریق بندر جیهان ترکیه را درهم میشکند.
زنگنه گفت، این خط لوله که از سوی دو کشور
صادرات نفت شمال عراق از طریق ایران، انحصار ترکیه در صادرات نفت شمال عراق از طریق بندر جیهان ترکیه را درهم میشکند. قرار است نفت کرکوک ابتدا از طریق کامیونهای نفتکش و سپس در فاز بعد از طریق یک خط لوله در قالب قرارداد سواپ نفت، به ایران صادر شود.
تأمین مالی میشود، حدوداً ۲۰۰ کیلومتر در عراق طول خواهد داشت و همان مقدار هم در ایران امتداد خواهد داشت و بهرهبرداری از آن نباید بیش از دو سال طول بکشد. جبار اللعیبی، وزیر نفت عراق نیز گفت، ایده این قرارداد سواپ این است که نفت خام کرکوک در پالایشگاههای ایران مورد پالایش قرار گیرد و بهازای این مقدار، مقادیری نفت خام ایران توسط شرکت بازاریابی نفت عراق از پایانههای جنوبی خلیج فارس به بازارهای جهانی صادر شود. قرار است ارسال نفت با کامیونهای نفتکش ابتدا با رقم ۱۵ هزار بشکه در روز آغاز شود و به ۳۰ هزار بشکه برسد، اما بهگفته لعیبی ممکن است این رقم تا ۶۰ هزار بشکه در روز نیز افزایش یابد.
قرارداد صادرات گاز به عمانزنگنه و وزیر نفت عمان در حاشیه نشست اوپک در وین قراردادی نیز برای صادرات گاز به عمان امضا کردند. گاز ایران عمدتاً در عمان برای تولید ال ان جی و صادرات ال ان جی به بازارهای جهانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. زنگنه درباره قرارداد صادرات گاز به عمان گفت: با عمان قراردادی را امضا کردیم که طرح صادرات گاز به این کشور را تسریع می کند و قرار است یک ماه آینده دو طرف برای اجرای قرارداد؛ کارشناسان و تیم هایی را مشخص کنند تا بعد از فرایند کارشناسی در جلسه وزرا که آوریل ۲۰۱۸ برگزار می شود، به جمع بندی برسیم و وارد مرحله اجرایی شویم.
وی با اشاره به اینکه با وزیر نفت عمان صحبتهای نهایی را در حاشیه اجلاس سانتاکروز بولیوی صورت داده، افزود حجم قرارداد، اینکه هر طرف کدام قسمت از طرح را فاینانس و تامین مالی و اجرا کند و نیز تعهدات پذیرفته شده از سوی طرف عمانی مشخص است.
وی درباره تعهدات طرف عمانی گفت محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت عمان متعهد شد از ایران مالیات و عوارض نگیرند و برای عمده ظرفیت ال ان جی پلنت آنها ما گاز تامین کنیم.
بر اساس توافقات قبلی ظرفیت انتقال گاز با خط لوله صادرات گاز ایران به عمان که قرار است تا سال ۲۰۲۰ تکمیل شود، روزانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون فوت مکعب خواهد بود.
آغاز صادرات نفت ایران به روسیهزنگنه همچنین در حاشیه نشست اوپک در وین اعلام کرد که فروش نفت ایران از طریق روسیه آغاز شده است. زنگنه گفت: نخستین محموله نفت صادراتی ایران در ماه نوامبر به روسیه صادر شد.
پیش از این ایران و روسیه قراردادی منعقد کردند که ایران روزانه ۱۰۰ هزار بشکه به روسیه صادر کند و ۵۰ درصد پول آن را نقد و ۵۰ درصد را کالا دریافت کند.
آنطور که وزیر انرژی روسیه به رویترز گفته است، ایران در ماه نوامبر در قالب توافق دوجانبه با روسیه یک میلیون بشکه نفت به دیگر کشورها صادر کرده و قصد دارد در سال ۲۰۱۸، ۵ میلیون تن دیگر صادر نماید. شرکت بازرگانی دولتی پرومیسیری ایمپورت روسیه از دولت این کشور موظف شده تا خرید نفت از ایران در قالب این موافقتنامه را انجام دهد.
مذاکره برای امضای قراردادهای جدید نفتیزنگنه تنها ساعاتی پس از ورود به وین در وین در هتل کمپینیسکی با مدیرعامل شرکت نفتی OMV اتریش دیدار و گفتگو کرد. وزیر نفت همچنین یک روز پس از نشست اوپک و در روز جمعه ۱۰ آذر با مدیرعامل لوک اویل روسیه دیدار و در مورد توسعه دو میدان نفتی مذکره کند. لوک اویل روسیه علاقهمند به توسعه دو میدان نفتی آبتیمور و منصوری است. OMV نیز برای توسعه دو میدان چشمه خوش و بند کرخه ابراز تمایل کرده است.
زنگنه در وین خبر داد که قراردادهای توسعه سه میدان نفتی منصوری، آب تیمور و چنگوله به مراحل نهایی بسیار نزدیک شده است. بنابراین احتمال این که این قراردادها در ماههای آتی امضا شوند، بسیار جدی است.
برای عضویت در کانال تلگرامی نکونیوز میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
https://telegram.me/neconews