سرنوشت شرکتهای چینی در صنعت نفت ایران
چینیها و وزارت نفت
نحوه حضور چینیها در میادین نفت کشور به یکی از مسائل اساسی پیش روی وزارت نفت تبدیل شده است. چینیها در زمانی که هیچ شرکت خارجی حاضر به انعقاد قرارداد با شرکت ملی نفت برای توسعه میادین نبود، وارد صنعت نفت کشور شدند و سپس در سال ۹۳ شرکت ملی نفت چین به دلیل تعلل در عملیات توسعه میدان آزادگان جنوبی از این میدان اخراج شد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۵ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۱۰
نحوه حضور چینیها در میادین نفت کشور به یکی از مسائل اساسی پیش روی وزارت نفت تبدیل شده است. چینیها در زمانی که هیچ شرکت خارجی حاضر به انعقاد قرارداد با شرکت ملی نفت برای توسعه میادین نبود، وارد صنعت نفت کشور شدند و سپس در سال ۹۳ شرکت ملی نفت چین به دلیل تعلل در عملیات توسعه میدان آزادگان جنوبی از این میدان اخراج شد.
به گزارش نکونیوز، میدان نفتی آزادگان بزرگترین میدان کشف شده در ایرن در ۳۰ سال اخیر است. اگرچه اولین چاه اکتشافی در این میدان پیش از انقلاب و در سال ۱۳۵۵ (۱۹۷۶ میلادی) حفر شد، اما اکتشاف آن با حفر دومین چاه در سال ۱۳۷۶ تکمیل شد. از قضا
سرنوشت چینیها در صنعت نفت ایران نیز با این میدان گره خورده است.توسعه میدان نفتی آزادگان در سال ۲۰۰۱ به شرکت اینپکس ژاپن واگذار شد. اما پس از این که ژاپنیها عملاً هیچ کاری در این میدان انجام ندادند، قرارداد آنها پس از پنج سال لغو شد.
در دولت دوم احمدینژاد و درست در زمانی که به دلیل آغاز دور جدیدی از تحریمها، شرکتهای خارجی مشغول ترک ایران بودند، شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی) در مهرماه سال ۸۹ قراردادی با شرکت ملی نفت برای توسعه همه مخازن میدان آزادگان امضاء کرد. قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار در قالب بیع متقابل بین چینیها و شرکت ملی نفت امضا شد و توسعه فاز نخست میدان آزادگان شمالی نیز به شرکت ملی نفت چین واگذار شد.
پیش از این، توسعه یک میدان نفتی مهم دیگر، یعنی میدان یادآوران نیز در سال ۸۷ به یک شرکت چینی سینوپک واگذار شده بود.
جایی که ابتدا به ساکن چینیها را برای وزارت نفت به معضل تبدیل کرد، میدان نفتی آزادگان جنوبی بود. شرکت ملی نفت چین در اردیبهشت ۹۳ به دلیل تعلل در اجرای قرارداد، خلعید شد و از طرح توسعه این میدان کنار گذاشته شد. اخراج چینیها از این میدان پس از یک دوره تهدید و اخطار صورت گرفت.
با عوض شدن دولت، وزارت نفت در ابتدا روی خوشی به چینیها نشان نمیداد. اما پس از این که گرد و غبار اخراج چینیها از آزادگان جنوبی خوابید،
رابطه با چینیها مجدداً حسنه شد و حتی اعلام شد که توسعه فاز دو میادین نفتی آزدگان شمالی و یادآوران نیز به شرکتهای چینی واگذار میشود.بیژن زنگنه وزیر نفت ایران، پس از دیدار با «ژانگ یو ژیبنگ» معاون سازمان ملی انرژی جمهوری خلق چین اعلام کرد که توسعه این دو میدان در قالب قراردادهای بیع متقابل (و نه IPC) به دو شرکت چینی سیان پی سی و سینوپک واگذار میشود.
در ادامه، مقامات وزارت نفت اعلام کردند که تولید نفت از میدان نفتی یادآوران حتی از میزان برنامهریزی شده برای فاز اول پیشی گرفته است و به ۱۱۵ هزار بشکه در روز رسیده است. هدف فاز اول توسعه این میدان، تولید روزانه ۸۵ هزار بشکهای بود که شرکت چینی توانست عملکرد بهتری در این میدان مشترک از خود نشان دهد و تولید بالاتری را محقق سازد.
اما مسأله چینیها برای وزارت نفت همچنان تمام نشده است.
دیروز غلامرضا منوچهری معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت گفته که برای توسعه فازهای جدید دو میدان یادآوران و آزادگان جنوبی مناقصه برگزار خواهد شد و چینیها نیز باید در این مناقصه شرکت کنند.منوچهری گفته که شرکت سی ان پی سی چین تمایل دارد قرارداد توسعه میدان آزادگان شمالی را ادامه دهد اما ما اعلام کردهایم در صورت تمایل باید در قالب قراردادی جدید (یعنی IPC) همکاری را ادامه داده و در مناقصه شرکت کند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور مهندسی و توسعه درباره واکنش چینی ها به این طرح ایران گفت: چینیها در نهایت این پیشنهاد را پذیرفتند.
وی درباره تکلیف حضور چینیها در توسعه میدان یادآوران نیز گفت: درباره میدان یادآوران نیز با شرکت سینوپک چین مذاکره شده و قرار است برای توسعه این میدان نیز مناقصه بین المللی برگزار شود.
اظهارات منوچهری نشان میدهد که
در وزارت نفت همچنان رویه واحدی برای مواجهه با نحوه حضور شرکتهای چینی در صنعت نفت ایران وجود ندارد. قبلاً وزارت نفت میگفت که توسعه این دو میدان در قالب بیع متقابل و با حضور شرکتهای چینی ادامه خواهد یافت و اکنون بر توسعه در قالب IPC تأکید میشود و ادامه حضور چینیها نیز در هالهای از ابهام قرار دارد. برای عضویت در کانال تلگرامی نکونیوز میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
https://telegram.me/neconews