میزان کاهش قیمت نفت از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است. این میزان از کاهش قیمت نفت در شش ماه نخست سال، در بیش از ۲۰ سال گذشته بیسابقه است.
به گزارش نکونیوز، قیمت نفت در چهار هفته گذشته وارد روند نزولی شده و در حال حاضر نفت خام برنت در کانال ۴۵ دلاری و نفت خام پایه آمریکا در کانال ۴۳ دلاری مبادله میشود.
کاهش قیمت نفت در حالی صورت میگیرد که پایبندی اوپک و غیراوپک به توافق نفتی و طرح کاهش تولید نفت در ماه گذشته به بالاترین حد رسیده است. رویترز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داده که کشورهای عضو اوپک در ماه مه تولید نفت خود را بیش از میزان تعهد شده کاهش دادهاند و میزان پایبندی آنها به توافق نفتی ۱۰۸ درصد بوده است.
کشورهای غیرعضو اوپک طرف توافق نفتی نیز در ماه گذشته میلادی پایبندی ۱۰۰ درصدی به طرح کاهش تولید نفت داشتهاند.
پایبندی اوپک و غیراوپک به طرح کاهش تولید باعث شده تا در ماه مه مجموعاً سطح رعایت توافق نفتی به ۱۰۶ درصد برسد.
اوپکیها و غیراوپکیها متعهد شده بودند که در چارچوب توافق نفتی تولید نفت خود را از ابتدای سال جاری میلادی حدود ۱.۸ میلیون بشکه در روز کاهش دهند. حالا با وجود این که میزان کاهش تولید نفت، از این سطح نیز فراتر رفته، با وجود این قیت نفت شدیداً کاهش یافته است.
علت این امر وجود مازاد شدید عرضه نفت در بازارها است. تولید نفت آمریکا افزایش بسیار زیادی در ماههای گذشته داشته است و پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی این است که تولید نفت این کشور در سال جاری ۹۲۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
وزیر نفت ایران نیز افزایش تولید نفت آمریکا را یکی از دلایل افزایش قیمت نفت دانسته و گفته است: علت کاهش قیمت نفت، افزایش غیرقابل پیشبینی تولید نفت آمریکا است که در این چند ماهه حدود ۹۰۰ هزار بشکه در روز، تولید نفت خود را افزایش داده است و این بسیار بیشتر از برآورد و پیشبینی اعضای اوپک بوده است.
زنگنه گفته است که ایران مشغول رایزنی با اوپک برای تصمیمگیری در مورد کاهش بیشتر تولید نفت است. وی در عین حال گفته است که این یک تصمیم سخت برای اوپک است. به گفته زنگنه «بحثی که بعضی از اعضای اوپک دارند این است که از کاهش تولید اوپک مدت زیادی نگذشته است. باید مقداری صبر کنیم تا ببینیم تاثیرات به چه شکل میشود و آن موقع تصمیم بگیریم».
لیبی که از توافق نفتی معاف است نیز در روزهای گذشته تولید نفت خود را افزایش داده است. شرکت ملی نفت لیبی اعلام کرده که در روزهای آینده تولید نفت را به ۹۰۰ هزار بشکه در روز و تا آخر ژوئیه آن را به یک میلیون بشکه در روز خواهد رساند. تولید نفت لیبی هماکنون حدود ۸۵۰ هزار بشکه در روز است.
موجودی انبارهای تجاری نفت در آمریکا همچنان ۱۰۰ میلیون بشکه بالاتر از میانگین پنجساله است. در آسیا دوباره شاهد ذخیرهسازی نفت بر روی دریا هستیم و از سوپرنفتکشهای قدیمی برای ذخیره نفتهای فروشنرفته در سنگاپور و مالزی استفاده میشود.
فریدون فشارکی، یکی از کارشناسان شناختهشده بازار نفت، پیش از این گفته بود: در صورتی که اوپک تولید نفت خود را بیشتر کاهش ندهد، قیمت نفت ممکن است تا ۳۰ دلار به ازای هر بشکه سقوط کند.
وی گفته بود: این احتمال به صورت جدی وجود دارد که سال آینده قیمت نفت تا ۳۰ تا ۳۵ دلار به ازای هر بشکه سقوط کند و برای مدتی در همان سطوح باقی بماند.
فشارکی صریحاً به میزان تولید نفت عربستان اشاره کرده بود و گفته بود که این کشور باید تولید نفت خود را چیزی حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد.
رئیس شرکت فکتس گلوبال انرژی گفته بود: من معتقدم آن به اصطلاح خط قرمز برای تولید نفت عربستان سعودی ۹ میلیون بشکه در روز است و اگر این کشور تولید نفت خود را بالاتر ببرد، قیمت نفت عقب خواهد نشست. یا شما، تولید نفت خود را فورا روزانه ۷۰۰ هزار بشکه دیگر کاهش میدهید، یا قیمتها سقوط خواهد کرد. حتی اگر چنین کاری انجام دادید، باز مجبورید سال آینده هم تولید نفت را تا سطوح بیشتری کاهش دهید. پس مساله به این برمیگردد که عربستان سعودی تا چه میزان برای کاهش تولید نفت آمادگی دارد.
میزان سقوط قیمت نفت در شش ماه نخست سال ۲۰۱۷ حدود ۲۰ درصد بوده که این میزان کاهش از سال ۱۹۹۷ میلادی تاکنون بیسابقه است.
در حال حاضر نفت خام برنت در ۴۵ دلار و ۹۸ سنت به ازای هر بشکه و نفت خام وست تگزاس اینترمدییت در ۴۳ دلار و ۵۵ سنت به ازای هر بشکه مبادله میشود.
برای عضویت در کانال تلگرامی نکونیوز میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
https://telegram.me/neconews